Дейности

Колкото по-рано се лекувате, толкова по-добър е резултатът. Не отлагайте!

 

 

Консервативно лечение

Най-честата причина за зъбна болка е кариесът и неговите усложнения, както и някои некариозни заболявания на зъбите. За диагностика и лечение се използва съвременна апаратура и материали от водещи производители.

В Дентална Клиника Подуене даваме гаранция за направените от нас обтурации.

– художествено възстановяване на преден зъб от последно поколение композит за оптимален естетичен резултат. Коригира се цвят, форма и донякъде позицията на короната на зъба;

– обтурация на заден зъб от естетичен материал с висока износоустойчивост, за да се гарантира издръжливостта срещу ежедневното дъвкателно натоварване;

– възстановяване на силно разрушени зъби с вставки – предварително изработени обтурации от снет отпечатък, превъзхождащи обикновените обтурации по своята здравина;

– чувствителни зъби – причината зъбите да реагират с болка към студено и други дразнения са разнообразни – оголена зъбна шийка, травматизиране от дъвкателни сили и др. Лечението се определя от причината и бързо се постига успокоение;

– кореново лечение на зъби – за да се запази един зъб с необратимо възпалена пулпа е необходимо тя да се отстрани, а каналите на зъба да се почистят и запълнят. Когато е възпалена само част от пулпата (частичен пулпит) е възможно щадящо лечение. Когато се касае за възпаление, обхванало вече и околозъбните тъкани (тотален пулпит, периодонтит, гранулом) – лечението е само едно. Успехът на ендодонтското лечение се гарантира от прилаганите съвременни техники на обработка на кореновите канали.
Предлагаме обработка с последно поколение никел-титанови машинни инструменти за еднократна употреба. Резултатът е бързо и качествено разширение, дори на много криви канали. Инструментите са предназначени за обработка на 2-3 зъба, но поради повишения риск от фрактуриране след дълга употреба и оглед безопасността на пациента те се използват еднократно. Комплектът в оригинална стерилна опаковка се разпечатва пред пациента, а след края на лечението му се връчва.

– биологично лечение на зъби със засегната пулпа, при които има възможност да се запази виталитета на зъба чрез локално прилагане на медикаменти. Това е щадящо лечение, даващо добри резултати при подходящи случаи. Зъбът се обтурира като „сандвич“ – най-близо до нерва се поставя калциев хидроксид или МТА цимент, след това глас-йономерен цимент, и след това – обтурацията. Този вид лечение не винаги е успешно и крие риск от некроза на пулпата и необходимост от конвенционално кореново лечение.

– ендодонтско прелекуване – налага се по различни причини. Макар и сходно с първичното кореново лечение, прелекуването обикновено е по-трудно за изпълнение и изисква други техники и материали.

– щифтово изграждане след еднодонтско лечение на силно разрушени зъби – закотвяне на щифт в кореновия канал, който ще послужи за опора при последващото изграждане. При дъвкателни зъби се използват стоманени щифтове с високи механични качества, а при естетическо възстановяване на фронтални зъби се ползват композитни или фибро-щифтове.

 

 

Протетично лечение

Лечение на заболяванията на дъвкателния апарат чрез лабораторно изработени конструкции с висока функционална, профилактична и естетична стойност. Зъбните дъги, дъвкателните мускули и челюстните стави действат като едно цяло в акта на дъвчене. Загубата дори и на един зъб води до нарушаване на това равновесие и отключва редица патологични механизми – зъбно прорастване и накланяне, преместване на дъвкателния център върху други зъби и тяхното претоварване, болки в ставите и дъвкателните мускули. Изходът от тази каскада е само един – цялостно обеззъбяване. Лечението се осъществява по утвърдени методики и със съвременни материали за да се гарантира успех и трайност.

В Дентална Клиника Подуене даваме Гаранция за изработените протетични конструкции.

– керамични фасети – изработени от най-здравата керамика към момента (IPS e.max PRESS), керамичните фасети са с ненадминати естетични показатели. Дебели около 0.5мм, с тях се коригират форма, положение и цвят на зъби в зоната на усмивката.
Изцяло керамичните конструкции – фасети и корони – се изработват от една от най-добрите керамики на пазара: IPS e.max Press – Ivoclar Vivadent.

– корекция на ортодонтски аномалии (криви зъби) при възрастни пациенти – корекция на обратна захапка, струпвания и размествания на зъби и др. чрез протезиране с корони, мостове и фасети. Ортодонтското лечение може да е самостоятелно, а може и да е „подготвително“ –  бързо подреждане на зъбите преди протезиране с мост, имплант или протеза, или пародонтално шиниране.
Повече за ортодонтско лечение при деца и възрастни.

– метало-керамична корона – комбинира висока здравина и естетика;

– изцяло керамична корона (циркониева керамика) – оптимален естетичен резултат, имитиращ всеки детайл на естествените зъби. Това са най-красивите възстановявания за предните зъби – може да се направи индивидуален цвят, специфични допълнителни оцветявания за имитация на естествен зъб, полупрозрачна и прозрачна керамика.

– мостова конструкция – комбинация от корони на естествени зъби и корони-заместители на липсващи зъби. При някои случаи е възможно поставянето на мост без цялостно изпиляване на съседните зъби – използват се частични оклузални крепители, лингвални плакети и др.;

– снемаема частична протеза – със и без куки, с пластмасов или метален скелет, с механични стави, телескоп-корони, траверси, фрез техника и др.;

– назъбни протези – покриват останалите зъби в устата и ги използват за задръжка – магнитни протези, протези с вътрекоренови и външнокоренови стави, цанги и др.

– тотална протеза – използва се за лечение на цялостно обеззъбяване. Чрез нея се рехабилитира дъвкателната и говорната функция, напълно се възстановява естетиката на съзъбието, коригира се профила на лицето и положението на устните, предпазват се дъвкателните мускули и долночелюстните стави от увреждане;

– комбинирано протезиране – реставрация чрез едновременно протезиране с мост или корона и снемаема конструкция (протеза). Когато мостът и протезата се изработват едновременно е възможно да се използват специални методи на задържане на протезата, част от които са вградени в моста.

– еластични протези (Валпласт, Термосенс) – това се протези от термопластичен материал, които се адаптират към релефа на устата. Тези протези нямат куки като обикновените протези и са чудесен избор при подходящи случаи, както и при алергични към пластмаса пациенти. Дори пациенти, които за първи път слагат протеза, се адаптират бързо към еластичните протези и не ги усещат като чуждо тяло.

– ребазация с мек силикон на снемаеми протези води до премахване на дискомфорта от натиска на плаката. Травматизиране на венците най-често се получава веднага след поставяне на нова протеза (период на адаптация), след поставяне на имплант, или след екстракция на зъб докато оздравее раната. Има пациенти, които не могат да свикнат с протеза, което води до значително влошаване на дъвкателната фукнция, увреждане на дъвкателния апарат, храносмилателната система, здравето и качеството на живот изобщо. Неудобството от недобре пасващата протеза изчезва след като се постави тънък слой мек силикон по нейната основа – силиконът предава по-меко и по-равномерно дъвкателното налягане. Процедурата става в едно посещение и отнема само 30мин.

– лечение на оклузално зъбно изтриване – селективно изпиляване или повдигане на височината на захапката;

– лечение на бруксомания и бруксизъм (стискане и скърцане със зъби) – проявяват се както при будно състояние, така и по време на сън. Уврежданията са различни – изтриване на зъбите, болка и скованост в дъвкателните мускули и др. Лечението става по утвърдена методика на потискане на рефлекса за стискане на зъбите с подходяща снемаема шина, както и лечение на етиологичния фактор.

 

Лечение на заболяванията на пародонта и оралните лигавици

Пародонтът е зъбодържащия апарат, състоящ се от алвеоларна кост и коренов цимент, и свързващите ги периодонтални лигаменти и гингива. Неговото заболяване варира в различна степен – от леко възпаление на венеца до тежко стопяване на костта и загуба на опората на зъба. Причините за това възпаление са най-различни – медикаменти, бременност, генетични и други болести, но най-честата причина е баналната орална микрофлора – бактериите, които живеят в устата на всеки от нас. Лечението на пародонтита е условно разделен на три фази – инициална, корективна и поддържаща.

Поддържането на добра орална хигиена е гаранция за здравето и красотата на вашите зъби, както и техния продължителен престой в устата Ви!

– пародонтално насочена анамнеза и статус – оценка на сегашното състояние на пародонта, причините за неговото възпаление и оценка на орално-хигиенните навици на пациента и рискови фактори, утежняващи ситуацията. Съставяне на индивидуален план на лечение.

– мотивация и обучение в орална хигиена – на всеки пациента се показват плак-ретентивните области, прави се избор на подходящи четки, вода за уста, метод на четкане;

– лош дъх (халитоза) – неприятният дъх може да е резултат от вътрешно заболяване, но най-често причината се крие в устната кухина или гърлото. Необходимо е да се почистват всички места, които задържат плака – всички зъбни повърхности, лигавицата на бузите, гърба на езика, вестибуларните пространства (пространството между устните, зъбите и венците). Местата, които не могат да се почистват, се санират – дълбоки кариеси, разрушени зъби, подвенечен зъбен камък и др.

– отстраняване на плак-ретентивни фактори – заглаждане ръбове на стари обтурации, екстракция на безнадеждни зъби, пластика на особености на зъбната анатомия и др.;

– почистване на зъбен камък и плака, както и на други меки и твърди отлагания върху зъбите – с ултразвук и ръчни инструменти;

– заглаждане на кореновата повърхност и полиране на зъбите;

– кюретаж на пародонтален джоб;

– шиниране на зъби;

– лечение на орални лигавични заболявания – гъбички, травматични лезии, афти и др.

Микотичния стоматит най-често се причинява от Candida аlbicans и има различни клинични изяви, но обикновено се касае за трудно отделящи се бели плаки, или за тъмно червена, подута и болезнена лигавица на бузите или езика.

Афтите имат овална форма с рязко ограничени граници. Те засягат само епитела на лигавицата и са резултат от смущение в неговата трофика. Причиняват се от слаба травма, психически или физически стрес, някои общи заболявания.

 

 

Детска дентална медицина

От първостепенно значение в детска възраст е на само лечението на конкретният болен зъб, но и спечелване на доверието на детето и изграждане на осъзната нужда от поддържане на оралното здраве. Всяко едно дете е индивид със свои страхове и разбирания. Ние имаме индивидуален подход, съобразен с възрастта на детето, неговото психическо развитие и емоционалност, за да се постигне положителен резултат в комплексното му лечение.

– лечение без стряскащ за детето шум на машината – отстраняване на кариес чрез ръчни инструменти;

– преодоляване на страха от зъболекар – посещения на кабинета в които детето да свикне с обстановката и да се запознае с инструментите, както и присъствие по време на лечение на положително настроен пациент (родител);

– мотивация и обучение в лична орална хигиена – оценка на оралната хигиената на детето чрез визуализиране на плаката с багрило, обяснение какво причинява тя, обучение за измиване на зъбите и контрол на резултатите. В изграждането на навиците на малчуганите участват и родителите, на които се демонстрират методите за измиване на зъбите;

– лечение на пулпити и периодонтити на временни зъби. При първо посещение се поставя диагнозата, отстранява се кариозната маса и се поставя девитализиращ медикамент. На второ посещение, след около седмица, се изчиства основно зъбчето и се поставя паста за дезинфекция. На трето посещение се поставя постоянната обтурация. При по-разрушени и дълбоко инфектиране зъби лечението може да се удължи с едно или повече посещения.

– ендодонтско лечение на постоянни детски зъби с незавършено кореново развитие – изискват специална техника и материали за лечение докато завърши кореновото развитие;

– силанизиране на дълбоки фисури. Това е покриване на дълбоките фисури на новопробилите зъби с флуор-отделящ материал, наподобяващ обтурация, но без никакво изпиляване. Тази манипулация има много висока профилактична стойност ако фисурите се силанизират веднага след пробива. Силанизиране на първи постоянни молари се прави около 6-7 годишна възраст, а на втори постоянни молари около 11-12 години.

– локална флуоризация – прилагане на флуорен лак или пяна директно върху зъбите в денталния кабинет. Може да се приложи както върху цялото съзъбие, например при деца с множествен кариес и лоша орална хигиена, така и върху отделен зъб или зъбна повърхност ако се цели обратно развитие на начален кариес.

 

Ортодонтия

Ортодонтията се занимава с диагностициране, профилактика и лечение на неправилна позиция на зъбите, неправилна захапка, естетиката на усмивката, лицето и профила. Най-добри резултати на лечение на криви зъби се получават при диагностициране още в ранна детска възраст. Възможно е дори самокоригиране на деформацията при отстраняване на причината – устно дишане, смукане на пръст или устна и др.

– отстраняване на вредни навици (устно дишане, смучене на пръст, стоене и спане с отворена уста) при деца – мотивация, миогимнастика, профилактични апарати (шини, пластинки), Myobrace система;

– лечение на зъбно-челюстни деформации и аномалии при деца и възрастни – със снемаеми и неснемаеми апарати;

– мултидисциплинарен консулт при тежки случаи – консултация със специалисти от други области.

Повече за специализирано ортодонтско лечение – в страница „Ортодонтия“

 

 

Естетична дентална медицина

Искате да имате заслепяваща усмивка? Това е и нашата цел – хармония на зъби и венци – оптимален цвят, форма, големина и разположение.

Красивата усмивка е първото нещо, което прави впечатление – тя предразполага към позитивно отношение както в личните и бизнес взаимоотношения.

– полиране на зъби – отстраняване на всякакви отлагания по зъбите и постигане на гладка и бляскава повърхност;

– избелване на зъби. Причините за преоцветяване и потъмняване на зъбите са най-разнообразни – храни и напитки, лечение с някои медикаменти, коренов пълнеж или некроза на зъба и др. При избелване жълтите зъби стават по-светли, а всички външни оцветявания се премахват. Повече за избелването – тук.

– зъбни фасети – естетическа корекция на фронталните зъби като затваряне на разстояние (диастема, треми), удължаване на зъби, коригиране на форма и цвят, е лесно постижима с керамични фасети. Съвременната керамика позволява изработката на свръх-тънки, здрави фасети, които се фиксират върху зъбите. Препарация на зъба не винаги е необходима, а ако се налага, е минимална – 0.5мм дълбочина, без каквато и да е чувствителност.

– зъбни украшения – разнообразни ювелирни произведения. Фиксират се без изпиляване и увреждане на зъбната повърхност, и също така безопасно се махат;

– подмяна на стари обтурации – амалгамени пломби, пожълтели композитни обтурации и обтурации с потъмнял ръб, които създават естетичен проблем, се свалят и се изработват нови;

– коригиране на венечния контур – за удължаване на коронката на зъба и постигането на баланс между розовата естетика на венеца и бялата естетика на зъбите;

 

Орална хирургия

– атравматична екстракция на еднокоренови и многокоренови зъби;

– постекстракционни грижи;

– инцизия на абсцес, дренаж и др.;

– циркумцизия на лигавичен капишон на мъдрец;

– удължаване на клинична корона.

 

 

Физиотерапия в лицево-челюстната област

– лазерна терапия с нискоинтензивен лазер (LLLT) – обезболяващ ефект, стимулира естествените регенеративни възможности на организма, съкращава постоперативния период, съпроводен с оток и чувствителност. Прилага се при:

– афтозен и херпетичен стоматит (още в продромалния период);
– травматично увреждане на устната лигавица;
– гингивит, хроничен и екзацербирал пародонтит;
– пулпит и периодонтит;
– алвеолит, перикоронарит, абсцеси;
– невралгия и неврит на n.trigeminus;
– фрактури в ЛЧО, артрит и артроза на ТМС.

– йонофореза – въвеждане на лекарство чрез слаб електрически ток.

– йонофореза с калиев йодид – за стерилизация на силно инфектирани коренови канали, зъбна гангрена, хронични периодонтити и др. Изключително действие срещу един от най-често срещаните причинители на възпаление – Enterococcus faecalis.

– електрофореза с Вит.B1, Вит.C и др. – при лечение на тежки гингивити. Имат капиляротоничен и противовъзпалителен ефект, подобряват обменните процеси.