За пациенти

Интересни теми и отговори на често задавани въпроси.

Лечение по спешност

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) – информация за пациента

Избелване на зъбите – в кабинета и у дома.


 

Понякога се налага посещение при денталния лекар заради нетърпима зъбна болка – счупен зъб, екзацербирал периодонтит и др.

   Болка от усложнение на кариес (пулпит, периодонтит) обикновено изглежда така:

– постоянна или пулсираща болка, водеща до намалена концентрация и работоспособност;

– болката се е появила преди 1-2 дена, става все по-силна, а светлите интервали намаляват;

– болкоуспокояващите от аптеката не помагат, заспиването е трудно или невъзможно.

   Счупване на короната на витален зъб може да доведе до нетърпима болка дори при докосването му с език. В такива случаи незабавно се търси помощ. През това време може да вземете следните мерки:

– запазете отчупеното парче, то може да послужи за възстановяване на зъба;

– изпийте болкоуспокояващо – Аулин, Нимезил, Аналгин;

– може да спрете кървенето от зъба като за 5-10мин. го притиснете с марля, намокрена със студена вода, стига болката да не е твърде силна;

– може да изплакнете устата с топла вода – ще измиете кръвта и парчетата от зъба, които запазете;

– ако устните или бузите са наранени наложете им лед.

В такива случай максимално бързо се вземат мерки за обезболяване и извършване на необходимите дейности, за да се гарантира комфорта на пациента до следващото му посещение.

Национална здравноосигурителна каса

Всяко лице с непрекъснати здравноосигурителни права има достъп до пакет дентални дейности, частично заплащани от здравната каса.

За лица над 18 години НЗОК частично заплаща един преглед със снемане на зъбен статус и три лечебни дейности – екстракция или обтурация. Бременните имат право на допълнителен преглед. За децата са осигурени един преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, до две от които са лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб.

– Какво ми е необходимо за да се възползвам от задължителната си здравна осигуровка?

– Необходима Ви е единствено здравноосигурителната книжка, в която се вписват извършените дейности.

– Колко често ми се полагат грижи по НЗОК?

– Пакетът дейности по НЗОК е за една календарна година. За всяка година здравната каса определя нов пакет дейности. Ако не използвате полагаемите Ви лечебни дейности, те не се натрупват, а се губят с края на годината.


Блестящата усмивка, за която винаги сте мечтали!

Белите зъби са едно от първите неща, които правят впечатление при запознанство. Искрящо бялата усмивка предразполага околните към позитивно отношение.

– Какво представлява зъбното избелване?

– Избелването на зъбите е метод за проясняване на емайла и дентина чрез апликация на пероксид. Той прониква в дълбочина и премахва пигментите, които са се натрупали с времето.

– Каква е процедурата за избелване на зъби?

– За домашно избелване е необходимо да се направят вакуум шини за вашите зъби – те са тънки, прозрачни, удобни за носене, и задържат избелващия гел върху зъбите. Поставя се малко количество от гела в шината и се носи по 1 час на ден до 2 седмици за оптимален резултат. Можете сами да контролирате времето на носене, както и да използвате шините за поддържане на резултата всяка година. При домашно избелване резултатът се постига постепенно и е много стабилен.

– Избелването в кабинета трае около 1 час и дава максимален резултат. Зъбите трябва да се пазят от кафе, червено вино и сокове за 2 седмици след процедурата. Белотата може да се поддържа с домашни шини.

– Кога се прилага избелване?

– Зъбите се оцветяват от кафе, чай, червено вино, пушене, сокове и други. Те потъмняват и с възрастта, вследствие на травми, лечение с някои лекарства, стари обтурации. Избелването премахва тези оцветявания и възстановява естествената белота на зъбите.

– Има ли болка при избелването на зъби?

– Реакцията на зъбите се прогнозира индивидуално и предварително. При повечето пациенти болка няма, а при някои – има лек дискомфорт, който се повлиява лесно с аналгетик.

– Колко време продължава процедурата и траен ли е резултатът?

– Процедурата в кабинета трае 1 час за максимален резултат. Домашното избелване става за 2 седмици с носене на избелваща шина по 1 час дневно. Резултатът е стабилен и зависи от оралната хигиена и хранителните навици. Може да се използва домашно избелване 1 път в годината за поддържане на снежно белите зъби.